Różne oblicza kawy

Kawa to jeden z popularniejszych napojów na całym świecie. Kojarzy się z aromatycznym popołudniem we Włoszech, z mocnym tureckim naparem, ale też z zimnym orzeźwiającym napojem z dużą ilością mleka. Kawa może mieć odmienny smak, aromat, ale też kolor i zastosowanie. Gatunek kawy zależy od odmiany rośliny, ale też od czynników środowiska panujących podczas jej uprawy i sposobu palenia ziaren kawy. Łagodna kawa dobrze smakuje z mlekiem, a z intensywnej robusty przyrządza się mocne espresso. Na smak kawy wpływa też zawartość goryczki oraz kwasowość naparu. W pewnym sensie te walory zależą od sposobu i od długości palenia ziaren kawy.

Kawa ziarnista czy mielona?

Lavazza to bardzo popularna kawa do kupienia na stronie www.bee.pl, która z powodzeniem może być używana do przyrządzania intensywnych i aromatycznych napojów, które dodają energii o poranku. Wśród tych kaw znajdą się też produkty przeznaczone do przyrządzania mrożonej kawy lub delikatnej kawy z mlekiem. Lavazza występuje w formie ziaren do samodzielnego zmielenia, ale też dostępne są ziarna mielone — gotowe do przyrządzenia gorącego napoju. Kawa charakteryzuje się pięknym opakowaniem, które bardzo dobrze chroni ziarna przed utratą zapachu lub zawilgoceniem. Produkt wygląda estetycznie, dlatego to dobry pomysł na prezent dla każdego smakosza kawy. Można wybierać wśród wielu różnych gatunków — są kawy, które pochodzą z Etiopii, z Peru, ale też z Ameryki Środkowej.

Organiczna kawa — czym jest i jak smakuje?

Ekologiczna kawa to sposób na uzyskanie ulubionego napoju, który pochodzi z wysokiej jakości upraw, gdzie nie używa się środków ochrony roślin. Na plantacjach kawy uprawia się gatunki oraz odmiany, które odporne są na choroby, ale też na atak szkodników. Wszystkie zabiegi pielęgnacyjne wykonuje się ręcznie z największą troską o rośliny. Kawa ma oryginalny smak i szerokie zastosowanie. Plantacje uprawiane są w trosce o środowisko naturalne oraz w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem. Ziarna mogą być ręcznie zbierane oraz palone z najwyższą uwagą.